torsdag 4 februari 2016

Gluten och laktosfria semlor





Jag lovade att leta fram receptet på de här gluten och laktosfria semlorna som jag gjorde för ett år sedan.


Eftersom jag har sk IBS (jag  fick diagnosen när jag var väldigt ung ) så mår min mage allra, allra bäst när jag håller den helt mjöl och mjölkfri. Jag fuskar ibland men då tar det lång tid att komma tillbaka igen, tyvärr. Detta innebär att jag även provar mig fram med olika recept och glömmer då ibland att spara recepten ( nu när man finner allt på nätet snabbt...)

Jag trodde nämligen att dessa var med mandelmjöl men minns nu att de är bakade med glutenfritt mjöl. Jag har bakat semlor med mandelmjöl och tror jag tog receptet från 56kilo.se den gången. Tycker dock ibland att det är svårt att få dem sådär luftiga med mandelmjöl...

Men här kommer receptet på de jag bakade och de blev så fluffiga och goda: 

50 gr jäst för söt deg      
75 gr laktosfritt smör
5 dl laktosfri mjölk 
1 msk fiberhusk
1/2 dl sirap
1 tsk stöttakardemummaärnor
2 krm salt
1 ägg
ca 14 dl Sempers glutenfria mjölmix





Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken och låt allt bli fingervarmt. Häll vätskan över jästen, tillsätt fiberhusken och låt svälla 10 min.
Blanda ner övriga ingredienser men bara hälften av mjölet. Arbeta länge med degen (!) och tillsätt mer mjöl efter hand men spara lite till utbakningen. 
Lät den jäsa i 40 min.
Knåda och gör 20 bollar, låt jäsa 40 min och grädda i 250 gr i ca 12 min.

Jag gjorde helt egen mandelmassa ( så mycket godare!) från grunden med en påse mandlar och ca 1 dl florsocker ( sötade den en tredjedel av vad man brukar! ) som jag mixade lite crunchy och fyllde bullarna med inkråm och mandelmassa samt laktosfri vispad grädde!
Mums!
Hoppas att du kommer tycka om dem!

Just nu äter jag strikt Paleokost för att komma tillbaka efter vår långa semester i Thailand ( som för övrigt hade en mat som passade min mage perfekt med tanke på all kokosmjölk istället för mjölk. Skulle bara låtit bli det andra som gärna slinker ner under semestern... ) 
och kommer att prova semlor ur  Paleoskafferiets receptbank lite senare

Kram
Ann

2 kommentarer:

Fru Vardag sa...

Så fina bilder!! Jag som älskar semlor, blir förstås jätte sugen på semla nu:). Trevlig helg säger jag redan nu. Kram

Unknown sa...

Tack vännen! Jag med! Ursugen ;-)) Ser fram emit att "fuska" med en surdegssemla nästa vecka ;-)
Kram!