tisdag 6 februari 2018

Renoveringen av Hermans lada

Jag vet att ni är många som har följt vår resa och renovering genom åren men för er som är nya kan det vara roligt att hänga med, så här kommer lite bilder på hur vi gjorde med ladan och renoveringen.

Efter många års renovering här på gården, närmare bestämt sju år, stod vi inför, om möjligt ett ännu större projekt och huvudbry - ladan. Vad skulle vi göra med den vackra gamla byggnaden från 1917? Som ni ser ligger ladan som ett stort T, med en rännebro emellan, så när jag pratar om ladan är det inte hela byggnaden utan den främre delen där all boskap hölls förr. Vi ville helst av allt behålla den som den var och renovera upp just den delen, men den var i rätt så risigt skick. Skulle det räcka att lägga om taket, och staga upp den för en ”lättare” renovering. Vad skulle det kosta? Vi behövde verkligen ett garage,förvaring av trädgårdsredskap, en ateljé/arbetsplats för mig och min tillverkning mm, och till slut bestämde vi oss för att riva den och bygga en i ungefär samma stil.

Gaveln på andra änden av gamla ladan som är kvar. Här ska vi förbättra med lite färg.När vi var klara och hade tömt och rensat klart inuti och tagit vara på allt som gick att ta vara på, inklusive gamla fönster, kände vi att den såg väldigt ledsen ut och plötsligt var den helt utan själ.Men när grävskopan tog första taget gungade hela byggnaden till och knäcktes snabbt ner som tändstickor. Den knäade på tre ställen och då och där insåg vi att vi hade tagit rätt beslut, och såg hur murken och eftersatt den verkligen var när allt öppnades upp och blottades.


Gamla rännebron.Ladorna separeras. Vi tog vara på allt taktegel till baksidan av den vänstra ladans tak. Här på framsidan lade vi nytt.

 Det blev lite tomt...Här förstärkte vi den gamla stenfoten och gjöt på en ny platta.Han ser ut att fundera över vart ladan tog vägen...?Hermans lada i strålande vintersol och nya rännebron som återigen förenar de båda ladorna, precis som förr. Vi tyckte att namnet Hermans lada blev så perfekt, eftersom det var Herman som byggde den gamla ladan.

Det nya rännet blev perfekt som pulkabacke! Bra med fart alltså!


Att vi förutom garaget, ateljén och gårdsbutiken dessutom kan hålla sommarkonserter uppe på logen blev en sådan bonus och responsen på detta helt fantastisk! Vi hade fina artister som Tomas Andersson Wij, Uno Svenningsson, Anders Wedin och Linnea Olsson hos oss.

Från en oktoberfest och alldeles underbar kväll tillsammans med många kreativa kvinnor i ladan.

Vi har även hunnit att ha en jättefin julmarknad här med olika utställare.Vi är mitt upp i planeringen av vår andra säsong med nya konserter i sommar och vill du se vilka artister som kommer till oss kan du följa oss på vår facebooksida Hermans lada där vi lägger ut hela programmet inom kort.

Vad fint att du kikade in ville läsa!

Kram
Ann
Inga kommentarer: