söndag 28 januari 2018

En bok som väcker tankarna...

Jag har suttit på verandan idag och läst en mycket efterlängtad bok av Ida Magntorn.
Bara titeln på boken får mitt hjärta att slå ett extra slag 


"Ett hem med omtanke"Boken visar oss hur vi just med omtanken kring miljön och våra hem, kan spara på mycket mer av det som finns och som vi redan har istället för att köpa nytt, kan skapa ett väldigt personligt hem. 

I boken tar Ida upp allt från att behålla det gamla köket och badrummet ( kanske är stommarna fullt dugliga) och istället för att riva ut det helt och hållet som är den största miljöboven, kan ändra om med enkla medel istället för att göra helt nytt. 

Detta är något som jag själv eftersträvar och känner igen mig väldigt mycket i. Vårt hem har visserligen krävt en total renovering men vi har renoverat med stor omsorg och bara använt naturvänliga material som, linull,pappercellulosa,linoljefärger mm mm, så som man gjorde förr. Ett hus som stått tomt så länge som vårat behöver mycket kärlek och omsorg. Vi tycker om att använda gamla möbler och blanda med lite nytt och kommer fortsätta att skapa det som vi identifierar oss i. Jag vill inte heller kopiera någon annans hem utan jag vill ha och skapa min egen stil. 


Den gamla Thonetgungstolen är köpt i en butik som jag jobbade i för många år sedan. Sekretären fanns i huset och Thonetstolarna köpte vi på blocket. 

Även soffan här på verandan är ett fynd dom vi fick av en vän och som har hängt med sedan barnen var små. Jag älskar jugendstilen på både den och lampan som jag fått av min kära pappa. 

Det lilla svarta bordet är ett vintagefynd för 150:-


Bordet i köket fanns även i huset och här fick de klassiska Thonetstolarna komma in, fast nya. Att bevara det gamla är som att läsa ett stycke historia varje dag. Det andas och lever kvar.
Ida skriver om hur vi kan spara på miljön och om begreppen Linjär och cirkulär ekonomi. Det är med stort intresse jag fortsätter läsa för Idas sätt att skriva inspirerar och engagerar mig så och tipsen om hur vi kan göra egna rengöringsprodukter som är miljövänliga ( jag använder mest ren såpa) ska jag definitivt prova! 

Ida tar upp hur vi ska tänka på vattenmängden vi använder när vi duschar, hur mycket energi vi gör av med när det gäller belysning och mycket mycket annat. 

Den här boken är så fin att bläddra i och bara titta på de vackra bilderna men allt som står skrivet är så nyttigt och bra att påminna sig om. Vi måste börja bli ännu mer medvetna om hur vi lever och använder vår jord. 

Nu tror jag minsann att min svärdotter blir lite stolt över mitt intresse ;-) hon är miljöinspektör och brinner förstås för dessa frågor)

Tack Ida!Inga kommentarer: