fredag 1 augusti 2014

Rätta virket...Fönsterrenoveringen har påbörjats... 

 

En av de varmaste dagarna i juli 2014

 

För fyra år sedan gick vi en gemensam kurs i fönsterrenovering på Nääs Byggnadsvård. Vi hade i princip bara börjat riva i väggarna i huset och rivit upp golv men ville få inspiration och kunskap om hur vårt hus var byggt, om materialval, färger osv så vi valde att lära oss hur man renoverar gamla befintliga fönster. Det vi hade hört var ju att det riktigt gamla trävirket i gamla hus och fönster är det enda rätta virket som överhuvudtaget inte går att få tag på idag! Långt innan vi började renovera läste vi i många böcker om byggnadsvård och hur man bevarar gamla trähus bla Stora boken om byggnadsvård av Göran Gudmundsson.De här fönstren är så torra att det går att pilla bort kitt och lätt skrapa av färgen som flagnat.
Annars behövs en värmelampa för att värma bort rester av färg.
Vår lille hjälpreda...Vi valde själva att ta med ett av de som vi ansåg var det värsta fönstret av alla våra ca 50 tal fönster vårt hus har till kursen för att se vad kursledaren sa om det. Det enda vi hade läst oss till var ju att det inte fanns något träslag som var bättre än de som tex finns på så gamla hus som vårt ändå är.
Vårt fönster som vi inte alls trodde skulle gå att rädda fick fint betyg av läraren som bedömde det i fullgott skick, bara att skrapa,linoljebehandla det, kitta och måla om det!

Det här fönstret är kärnfriskt! Tänk att ett fönster som det här är över 170 år gammalt! Det har aldrig gjorts något med dem sedan de tillverkades och här står vi idag år 2014 med ett fönster av absolut högsta kvalitetsvirke! Förstår ni hur rädd man ska vara om det gamla som finns kvar och undersöka först om det gå att rädda från att kastas?! Tänk vilken historia det finns i allt detta...

När vi väl nu fått bort all färg stryker vi ren linolja på bågen så det får suga in i träet ordentligt. Sedan målar vi dem i linoljefärg, sätter tillbaka det munblåsta vackra glaset och kittar med rött kitt (samma färg som den engelskt röda vi målar bågarna med)

Vi har ungefär 24 fönster kvar att göra och vi har påbörjat 6 stycken av dessa i juli månad...men, men det går i alla fall framåt och vi lovade oss själva att ta det lugnt denna sommar och njuta lite av vår nya trädgård vilket vi verkligen har kunna göra, för vilka sommardagar vi har haft!

Ha det så fint och 
kramar från mig!


Ann
8 kommentarer:

Merete - Lys lilla sa...

Litt av en jobb å restaurere gamle vindu, men så bra at slike flotte gamle vindu blir tatt vare på. :-)

Paulina och jag sa...

Hej Merete! Ja det tar längre tid än man tror och vill men det är ok. Vi vill göra allt grundligt och ordentligt :-)
Kram till dig!

Jennifer - Love & Respect sa...

Oj du vilket arbete ni lägger ner. Och vad fint det blir. Tänk vilket kvalitetstänk de hade förr eftersom att fönstren klarat sig i 170 år.
Ser fram emot att se dig i Enköping :D
Kram
Jennifer

Paulina och jag sa...

Hej Jennifer! Ja visst är det häftigt med det gamla träslaget som stått emot aå mycket! Jag kommer dessvärre inte på eventet för den helgen blev det plötslugt dop av min mans brorsdotter...Kram!

I min smak sa...

Det kommer säkert att bli fantastiskt fint när ni är klara. Klokt att inte stressa!
Susanne

Paulina och jag sa...

Tack snälla för fina ord Susanne! Man behöver pausa lite emellanåt :-)

TrompetTrut sa...

Det er fantastisk, at i laver det store arbejde med vinduerne, det bliver så flot og autentisk. Jeg hepper på jer:)

Paulina och jag sa...

Tusen tack snälla TrompetTrut!