torsdag 2 juni 2016

Ladan är riven

Nu är den borta. Vår vackra gamla lada som blev 99 år gammal finns inte längre kvar...Vi har i flera år funderat och vridit och vänt på tankar om hur vi ska göra med ladan. Ska vi försöka renovera upp den osv. Att lägga om taket var i så fall tanken, men bara det hade kostat en slant och då hade vi bara räddat den från att ta in mer vatten. Den hade fortfarande inte kunnat användas till något.


Vi hade aldrig rivit ladan om det inte var så att det fanns tillräckligt goda skäl för det, men det gjorde faktiskt det. Den knäade i stort sett på tre gavlar och på två av dessa var det riktigt illa. 


Så i söndags gick den i graven. Det gick på mindre än en timme och det var även här vi fick bekräftelsen att vi gjort rätt. Takstolarna var farligt ruttna och ett tag med skopan gjorde att hela ladan gungade till otäckt.


Det knäckte till som tändstickor och vips låg ladan i en torr liten hög kvar.


Ett grepp om den gamla husvagnen och den bröt ihop som ett torrt papper. Skönt, äntligen är vi av även med den.


Men visst blev det tomt här nu, vid min älskade morgonvy...
Men bara ett par månader. För nu fortsätter vi med den nya som ska byggas upp :-)


Så till en fin överraskning! 
Vi fann en stor källare under ladan. En som är otroligt vackert uppbyggd av handhuggna stenar från gården. Vi fick genast idéer om vad vi kan använda den till ;-)


Här fann vi ännu fler av Herman och Paulina Stenströms initialer. Ni som har följt mig vet ju om att bloggen fått sitt namn efter Paulina en av de första döttrarna till Anders som byggde gården 1845. Hon levde här tillsammans med sin man och sin bror Klas som var far till Arvid.
Jag vill att vi ristar in våra initialer på ett någorlunda synligt ställe
Ann och Anders Stenström som barnbarnsbarn kanske tycker är lika fint att hitta i framtiden ;-)


För er som inte vet så har vi sparat den delen av ladan som var tillräckligt frisk. Vi har använt takpannorna från den gamla ladan och lagt på baksidan och här på framsidan lade vi nytt.


Vi ska koppla på den nya med den gamla genom en ny rännebro. Fast den kommer inte ha ett tak som den gamla här på bilden utan det  blir två byggnader med två entréer men som hålls ihop av nya rännet :-)


Nu planerar vi för fullt över hur den nedre delen av nya ladan ska se ut invändigt. 
Stenfoten var ok men behöver en ny bottenplatta ovanpå.

 Mer om allt detta senare.
Tack för att du kikade in!
Må så fint,
Kram
AnnInga kommentarer: