onsdag 6 april 2016

Att riva en lada...


Vi har en lada som är 99 år gammal. Vi som trodde att den var äldre, men så fann vi beviset,under all bråte som vi har rensat ut de senaste veckorna fann min son som hjälper oss, Paulina Stenströms namnteckning inskrivet i betonggrunden inne i ladan, och året var 1917.


Fantastiskt att hela tiden stöta på dessa tecken från de som föddes i huset och verkade på gården i hela sitt liv och som har satt sådan prägel på hela gården!

 Jag sa till maken att nu ska vi göra samma sak, rista in våra namn i betongen som ska gjutas på den grunden som redan finns. Vi måste höja den en rejäl bit men bygger alltså på den gamla stenfoten för den är fortfarande i fint skick.

Tänk när någon finner våra namn i framtiden när vi inte längre finns! De kommer nog inte att finna lika många fysiska brev från oss men kanske finner någon att jag har döpt min blogg efter min mans farfars mor Paulina :-)


Så många händer som har tagit i nyckeln och vridit om för att gå in...
Att riva den här gamla ladan som har en ovanlig och annorlunda byggkonstruktion känns lite i hjärtat nu, för den är så vacker men också så oanvändbar och faktiskt till och med lite farlig eftersom den har fått stå så pass många år utan någon egentlig omvårdnad och omsorg.

Vi pratade i flera år att vi bara skulle byta taket på den. Men så pratade vi med vår snickare Peter Johansson Högryd Bygg och Fix som har varit med på resan här på gården sedan starten 2011, och som med erfarenhet säger "riv den ena delen och byggt upp en ny. Då har ni användning för den istället"

Vä är alltså framme vid ett stort beslut och ett stort projekt med denna vackra byggnad som vi måste tacka för att vi fick vara med och lära känna under åtta års tid i alla fall.

Mot nya mål alltså, och en ny lada som vi kan ha användning för istället och den kommer att byggas i den gamla stilen men inte riktigt så identisk som den gamla...Istället för en stor kupa ska det bli tre små vilket innebär mer ljus och mer utsikt ut över dalen.
I den nedre kommer vi att göra ett dubbelgarage ( skönt att slippa skrapa rutorna på vintern )och en stor verkstadslokal där vi kan stå och skrapa våra resterande 20 fönster som aldrig blir klara. Plus att jag får en större ateljé. 
Garageportarna ska göras så att de ser ut som gamla stalldörrar...

Takhöjden kommer inte att bli riktigt så hög som tidigare men fullt tillräcklig uppe på logen. 


Rännebron ska göras identisk med den gamla så vi ska göra som tidigare att återskapa allt till dess ursprung och bara med en smärre förändring utseendemässigt vid kuporna.


Jag har drömmar och planer om vad ladan mer ska få ha för syfte och mening, men jag behåller det lite för mig själv ett tag till ;-)

Jag hoppas att du vill följa med på resan, för jag kommer att uppdatera lite då och då här så håll gärna lite utkik :-)

Må riktigt fint och stor kram från mig,
Ann
Inga kommentarer: